Bel ağrısı olanların sıkça merak ettiği bir konudur. Bel fıtığı, omurlar arasındaki disklerin fıtıklaşmasıdır. Omurlar, sırtta bulunan vertebralar tarafından oluşturulan omurga için yastıklıdır ve diskler, düzeni sağlamaya yardımcı olan çekirdekli yastıklardır. Fıtıklaşan bir disk, yırtılmış veya halkadan spinal kanala doğru kaymış bir disk çekirdeğidir. Fıtıklaşan diskler genellikle yapı bozukluğunun başlangıcıdır ve spinal kanal, fıtıklaşmış disk parçalarına karşı yetersiz kalır. Bu yer değiştirme, disklerin sinirlere baskı yapmasına neden olur ve şiddetli ağrıya sebep olur.
Bel fıtığı nedir ?
Bel fıtığı genellikle omurganın herhangi bir bölgesinde görülebilir. En sık lomber (sırt altı) ve servikal (boyun) omurga da görülür. Ağrının yoğunluk bölgesi omurganın hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak değişebilir.
Bel fıtığının tedavi edilmemesi, ağrı kesici ilaçların kullanımına rağmen geçmeyen ağrı, güçsüzlük ve idrar kontrolünün bozulmasına sebep olabilir.
Bel fıtığı belirtileri nelerdir?
Bel fıtığının en yaygın belirtisi belden bacaklara doğru ağrıdır. Bu ağrı, hastaların genellikle doktor muayenesine ihtiyaç duymasına sebep olur. Ancak her hastada bu şikayet bulunmayabilir veya tamamen ağrısız olabilir veya yalnızca bel bölgesinde ağrı hissedilebilir. Ağrı genellikle kalçaya kadar bacağın arka kısmından başlar, ancak zaman zaman diz ve bileğe kadar ulaşabilir. Öksürürken, hapşırırken veya benzer durumlarda, ağrı ani bir şekilde artabilir ve tutulmalar bile görülebilir.
Ağrı, karıncalanma ve uyuşma gibi belirtiler tek veya iki bacakta birden görülebilir, çünkü fıtık bacak sinirlerine baskı yapar. Bu baskı, idrarın kontrolünü kaybetme, cinsel fonksiyonların bozulması ve yürümekte güçlük gibi sorunların oluşmasına sebep olabilir. Bu durum, hastaların günlük yaşamında sıkıntıya neden olabilir.